Skip to main content

Топ-10 продуктів, що зміцнюють зубну емаль

Кунжут

Археологічні розкопки підтверджують, що ті племена стародавніх людей, у яких традиційно в харчуванні помітну частину становили насіння рослин, мали дуже міцні зуби. Насіння кунжуту видаляють зубний наліт і зміцнюють емаль і до того ж багаті кальцієм, який оберігає від руйнування не тільки кістки, але і зуби.

Що робити: 2-3 рази в тиждень додавайте в салати або овочеві страви столову ложку кунжутного насіння. Таким чином ви отримаєте додаткові 87 мг кальцію.

Сир

Дослідження французьких вчених показали, що для захисту зубної емалі корисні тверді сири. Ці сири відрізняються низьким вмістом солі і високим вмістом кальцію і фосфатів. За рахунок таких властивостей шматочок сиру допомагає підтримувати нормальний pH-баланс в порожнині рота, не допускаючи надлишку кислоти, що сприяє розмноженню бактерій. А кальцій і фосфор, якими сир постачає організм, зміцнюють емаль.

Що робити: замість солодкого десерту привчіть себе з’їдати 15-грамовий шматочок сиру (розмір 22 см) після обіду і вечері в якості засобу, що захищає зуби.

Ківі

Ці невеликі фрукти містять вітаміну С набагато більше, ніж багато інших. Наприклад, один досить великий плід майже повністю перекриває денну норму вітаміну, який дуже важливий для здоров’я ясен. Дослідження вчених з медичного центру в Сіднеї показали, що при дефіциті вітаміну С в організмі знижується вироблення колагену, тканини стають більш уразливими для бактерій, ясна починають кровоточити, може навіть розвинутися пародонтоз.

Що робити: Додавайте вранці в кашу (краще вівсяну) один порізаний дольками плід ківі.

Петрушка

Кілька свіжих листків петрушки або м’яти прекрасно освіжають подих. В цих рослинах багато легко випаровуються ефірних речовин, які разом з потоком крові швидко досягають легенів і освіжають видихуване вами повітря, діючи подібно дезодоранту.

Що робити: Додавайте в готові страви 1-2 ст. ложки дрібно порізаної зелені петрушки і свіжої м’яти.

Селера

Англійські медики з Оксфордського госпіталю Джона Редкліффа довели, що селера дуже корисний для здоров’я зубів. Якщо вживати його кожен день, він захищає зуби двічі. По-перше, листя селери вимагають ретельного пережовування, під час якого виділяється слина, нейтралізує бактерії. По-друге, в процесі жування масажуються ясна, а зуби очищаються від нальоту.

Що робити: Один раз в день в якості денного перекусу пожуйте стебло селери або невелику морквину. Або додайте селеру в салати і змішується зі свіжим сиром та іншою зеленню.

Хрін

Це не тільки приправа до багатьох страв, дослідження медиків Центру нетрадиційної медицини Сибірського відділення РАМН, показали, що хрін надійно захищає зуби і ясна. Справа в тому, що речовини, які надають хріну пекучий присмак, і перешкоджають розмноженню бактерій, винних у появі карієсу.

Що робити: Кілька разів в тиждень хрін повинен з’являтися на вашому столі. Ви можете додавати його в салатні соуси. Візьміть 1 ч. ложку тертого хрону, 1 ч. ложку соєвого соусу, 1 ст. ложку меду, 3 ст. ложки рисового винного оцту, 1/2 ч. ложки кунжутного масла, ретельно перемішайте і заправте цією сумішшю салат зі свіжих овочів. Можна розчинити половину чайної ложки тертого хрону в склянці теплої води і полоскати цим розчином зуби після їжі.

Гриби шиітаки

Останнім часом американські і японські медики приділяють серйозну увагу вивченню корисних властивостей цих грибів. Крім благотворного дії на імунітет, з’ясувалося, що ці гриби містять особливі речовини, які перешкоджають розмноженню бактерій в порожнині рота.

Що робити: . 2-3 рази в тиждень додайте 4-5 порізаних скибочками грибів шиітаке в супи або овочеві гарніри. Однаково корисні і свіжі, і сушені гриби. Останні повністю відновлюють свої властивості при 25-хвилинному вимочуванні у гарячій воді.

Вода

Стоматологи рекомендують пити достатньо води, щоб не обезвоживался організм. Крім того, що випивається вода дозволяє виділятися достатній кількості слини, а це природний нейтралізатор шкідливих бактерій. Не забувайте частіше полоскати рот, це допоможе вам вчасно позбуватися від залишків їжі, гниття яких сприяє карієсу і неприємного запаху з рота.

Що робити: Пийте не менше 6 склянок чистої або мінеральної води протягом дня. Після кожного прийому їжі полощіть рот або чистіть зуби.

Цибуля

Цей овоч містить стільки природних антибактеріальних речовин, що здатний знищувати величезну кількість самих різних бактерій. Цей факт вже давно підтверджено численними науковими дослідженнями. Ми намагаємося уникати свіжої цибулі через поганий запах з рота.  І це неправильно, адже його можна нейтралізувати іншими засобами: пожувати гілочку петрушки або з’їсти освіжаючу ментолову таблетку.

Що робити: Кожен день додавайте в салат хоча б кілька кілець свіжої ріпчастої цибулі або кладіть його на бутерброди.

Зелений чай

Американські медики виявили, що містяться в настої листя зеленого чаю катехіни – смертельні для бактерій, що викликають карієс. Вони також позбавляють від неприємного запаху з рота.

Що робити.  Кожен день випивайте не менш 2-5 чашок звичайного або декофеїнізованої зеленого чаю. Для зручності беріть з собою на роботу або в поїздки термос з чаєм, завареним напередодні. Налийте в термос 4 склянки окропу, насипте 3-4 чайні ложки зеленого чаю. Через п’ять хвилин процідіть, і цілющий напій готовий.  Пийте його після обіду і кожного перекусу в холодному або гарячому вигляді, бажано без цукру. В чай можна додавати молоко.